Koło Łowieckie Ostoja
05:13
20:42

00:09
13:59

Kuchnia

Żeniucha na wieczorne zasiadki ze zbiorów mojej mamy. Polędwiczki z dzika na czosnku Słonina mojego Dziadka Olesia Ciasto balowe Asi Kotleciki z "piersi" Maćka K. - szybkie i pyszne Skrzydełka na miodzie Maćka K. Najwyższy czas na Tarninówkę !!! PORTERÓWKA - zawsze wychodzi Dwa klasyki z mojego repertuaru nalewek Creme Brulle Zupa rybna - "Złoty przepis" Piotra Błońskiego Suflet Piotra Błońskiego - numer popisowy

Creme Brulle

Rozgrzać wstępnie piekarnik do 150˚C


Składniki:
1 laska wanilii
8 żółtek
0,5 szklanki cukru pudru
3 szklanki śmietanki UHT 36%
1 szklanka śmietanki UHT 12%
1/3 szklanki brązowego cukru do karmelizowania (można użyć zwykłego, białego)

Przygotowanie:
Śmietanki wlać do garnka i dodać rozciętą wzdłóż laskę wanilii. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając. Przykryć i odstawić, żeby naciągnęły aromatu wanilii. Do rondla z grubym dnem wbić żółtka, wsypać cukier puder i ubijać kilka minut na gładką, jasną masę. Cienkim strumieniem, ciągle mieszając wlać gorącą śmietankę (wczesniej wyjąć wanilię) , postawić na maleńkim ogniu (łatwiej wychodzi w płaszczu wodnym) i ubijać na gęsty krem nie dopuszczając do wrzenia !!!

Gotowy krem wlać do kokilek, przykryć każdą folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150˚C. Piec przez 30 -40 minut, aż krem się lekko zetnie. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Przed podaniem posypać powierzchnię każdej kokilki 2 łyżeczkami brązowego cukru i karmelizować np. wstawiając kokilki pod samą spiralę elektrycznego grilla lub piekarnika. Poruszać kokilkami tak, żeby cukier przypalił się równomiernie.


*Ja używam palnika gazowego do karmelizowania cukru – szybciej i łatwiej.

 

 

Przybrać świeżymi malinami (lub borówkami) I listkami mięty I natychmiast podawać

 
 

Newsletter

wypisz z newslettera

Zaloguj się

Zapomniałem hasła »