Koło Łowieckie Ostoja
05:13
20:42

00:09
13:59

Kuchnia

Żeniucha na wieczorne zasiadki ze zbiorów mojej mamy. Polędwiczki z dzika na czosnku Słonina mojego Dziadka Olesia Ciasto balowe Asi Kotleciki z "piersi" Maćka K. - szybkie i pyszne Skrzydełka na miodzie Maćka K. Najwyższy czas na Tarninówkę !!! PORTERÓWKA - zawsze wychodzi Dwa klasyki z mojego repertuaru nalewek Creme Brulle Zupa rybna - "Złoty przepis" Piotra Błońskiego Suflet Piotra Błońskiego - numer popisowy

Suflet Piotra Błońskiego - numer popisowy

Składniki:
10 łyżek cukru
8 jajek
6 łyżek kakao (najlepsze, jakie uda się kupić)
masło do smarowania kokilek
6 łyżek mąki
1 l mleka
szczypta soli

Przepis:
1. Oddziel żółtka od białek w osobnych miseczkach.
2. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij.
3. Do żółtek wsyp cukier, zamieszaj, a następnie dodaj mąkę, kakao i znów dokładnie wymieszaj.
4. Zagotuj mleko, odlej z niego połowę i wlej do miski z jajeczną masą. Chodzi o to, żeby mąka i kakao się rozpuściły. Wymieszaj.
5. Wlej wszystko z powrotem do garnka z resztą mleka i trzymaj na ogniu (mieszając oczywiście), aż uzyskasz konsystencję budyniu.
6. Po zdjęciu z ognia zakryj folią, żeby nie zrobił się kożuch.
7. Małe miseczki wysmaruj wewnątrz masłem i wsyp w nie cukier. Powinien ze wszystkich stron przykleić się do masła.
8. Przełóż budyń do miski i dodaj do niego pianę z białek (nie odwrotnie). Wymieszaj bardzo delikatnie, żeby piana nie opadła.
9. Nałóż masę do miseczek z cukrem do około 0,5 cm od brzegu kokilek (uwaga mocno rośnie w czasie pieczenia).
10. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C, wstaw suflet do rozgrzanego piekarnika i trzymaj w nim ok. 25 min.
11. Podawaj na stół prosto z pieca.
 
 

Newsletter

wypisz z newslettera

Zaloguj się

Zapomniałem hasła »