Koło Łowieckie Ostoja
04:46
20:53

01:52
09:14

Kuchnia

Żeniucha na wieczorne zasiadki ze zbiorów mojej mamy. Polędwiczki z dzika na czosnku Słonina mojego Dziadka Olesia Ciasto balowe Asi Kotleciki z "piersi" Maćka K. - szybkie i pyszne Skrzydełka na miodzie Maćka K. Najwyższy czas na Tarninówkę !!! PORTERÓWKA - zawsze wychodzi Dwa klasyki z mojego repertuaru nalewek Creme Brulle Zupa rybna - "Złoty przepis" Piotra Błońskiego Suflet Piotra Błońskiego - numer popisowy

Polędwiczki z dzika na czosnku

Składniki:
- polędwiczki z dzika
- główka czosnku
- masło, sól, pieprz

Przepis:
Oczyszczone surowe polędwiczki traktujemy tłuczkiem do mięsa(polecam w trakcie tej operacji przykryć polędwiczki folią spożywczą, co zapobiega nadmiernemu "zniszczeniu" mięsa oraz ułatwia sprzątanie kuchni - brak krwi na ścianach jeśli za mocno wczujemy się w uderzenia tłuczkiem ;-)) do porzadanej przez nas grubości.
Polędwiczki nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i małą ilością soli.
Rozgrzewamy patelnię na której na masełku podsmażamy czosnek tak by się zrumienił - całą główkę (czosenk proszę kroić w grube plasterki - a nie siekać drobno!).
Na rozgrzane masło i zrumieniony czosnek wrzucamy polędwiczki i smażymy.

GOTOWE!

p.s. czosnek również nadaje się do smażenia i jest pyszny - nie zieje z nas później ogniem piekielnym ;-)

Ja takie polędwiczki z czosnkiem spożywam z czerwonymi buraczkami oraz lampką półwytrawnego czerwonego wina.

Smacznego, Karolek

 
 

Newsletter

wypisz z newslettera

Zaloguj się

Zapomniałem hasła »