Rozgrzać wstępnie piekarnik do 150˚C
Składniki:
1 laska wanilii
8 żółtek
0,5 szklanki cukru pudru
3 szklanki śmietanki UHT 36%
1 szklanka śmietanki UHT 12%
1/3 szklanki brązowego cukru do karmelizowania (można użyć zwykłego, białego)
Przygotowanie:
Śmietanki wlać do garnka i dodać rozciętą wzdłóż laskę wanilii. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając. Przykryć i odstawić, żeby naciągnęły aromatu wanilii. Do rondla z grubym dnem wbić żółtka, wsypać cukier puder i ubijać kilka minut na gładką, jasną masę. Cienkim strumieniem, ciągle mieszając wlać gorącą śmietankę (wczesniej wyjąć wanilię) , postawić na maleńkim ogniu (łatwiej wychodzi w płaszczu wodnym) i ubijać na gęsty krem nie dopuszczając do wrzenia !!!
Gotowy krem wlać do kokilek, przykryć każdą folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150˚C. Piec przez 30 -40 minut, aż krem się lekko zetnie. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać powierzchnię każdej kokilki 2 łyżeczkami brązowego cukru i karmelizować np. wstawiając kokilki pod samą spiralę elektrycznego grilla lub piekarnika. Poruszać kokilkami tak, żeby cukier przypalił się równomiernie.
*Ja używam palnika gazowego do karmelizowania cukru – szybciej i łatwiej.
Przybrać świeżymi malinami (lub borówkami) I listkami mięty I natychmiast podawać