Koło Łowieckie Ostoja
07:18
15:57

21:44
13:05

Kuchnia

Żeniucha na wieczorne zasiadki ze zbiorów mojej mamy. Polędwiczki z dzika na czosnku Słonina mojego Dziadka Olesia Ciasto balowe Asi Kotleciki z "piersi" Maćka K. - szybkie i pyszne Skrzydełka na miodzie Maćka K. Najwyższy czas na Tarninówkę !!! PORTERÓWKA - zawsze wychodzi Dwa klasyki z mojego repertuaru nalewek Creme Brulle Zupa rybna - "Złoty przepis" Piotra Błońskiego Suflet Piotra Błońskiego - numer popisowy

Żeniucha na wieczorne zasiadki ze zbiorów mojej mamy.

Trunek zacny o delikatnym smaku i aromacie a o mocy to nie będę pisał sami sie przekonajcie.
WIĘCEJ

Polędwiczki z dzika na czosnku

Jest to przepis prosty, szybki i moim zdaniem efekt jest bardzo smaczny. Często w kuchni to co najprostsze równiez może być bardzo smaczne ;-)
WIĘCEJ

Słonina mojego Dziadka Olesia

Postanowiłem przypomnieć sobie jeden ze smaków z mojego dzieciństwa - peklowaną słoninę. Taki specjał robił mój kochany (od dawna już niestety nieżyjący) dziadek Aleksander. Dziadek Oleś (tak na niego mówiliśmy) pochodził z kresów - jak cała rodzina ze strony mojej Mamy i tak przyrządzana słonina była absolutnie nieodzowna w akceptowalnej przez Niego kuchni. Jadło się ją pokrojoną w cienkie plastry z chlebem, była również używana do przygotowywania skraweczków, którymi omaszczane były ziemniaki lub pierogi. Najpierw jako dzieciak, nie chciałem tego spróbować, ale namawiany zjadłem plasterek ze świeżym chlebem i kiszonym ogórkiem i stałem się entuzjastą smaku, który do dzisiaj pamiętam.
WIĘCEJ

Ciasto balowe Asi

Przepis Asi (żony Maćka K.) na przepyszne ciasto!
WIĘCEJ

Kotleciki z "piersi" Maćka K. - szybkie i pyszne

WIĘCEJ

Skrzydełka na miodzie Maćka K.

WIĘCEJ

Najwyższy czas na Tarninówkę !!!

Podam przepis na nalewkę z Tarnin. Warto się potrudzić zbierając tarniny, bo nalewka wynagrodzi ten trud z nawiązką. Trzeba zebrać ok. 3kg owoców, wymyć, wysuszyć i przemrozić - jedna noc w zamrażarce wystarczy.
WIĘCEJ

PORTERÓWKA - zawsze wychodzi

Klasyczna wódka gatunkowa, łatwa do zrobienia - pysznie "piernikowa" w smaku, rozgrzewa i krzepi :-) Zdrówko !!! Piotr
WIĘCEJ

Dwa klasyki z mojego repertuaru nalewek

Nalewki są swojego rodzaju dziedzictwem kulturowym, a ich przygotowywanie, zestawianie i wreszcie degustacja dostarczają wielu niezapomnianych chwil. Na poczatek dwa hity z mojego repertuaru. Zdrówko !!! Piotr
WIĘCEJ

Creme Brulle

Kolejny klasyk rekomendowany przez Piotra Błońskiego. Tym razem znowu słodkości.
WIĘCEJ

Zupa rybna - "Złoty przepis" Piotra Błońskiego

Kolejny z serii najlepszych przepisów Piotra, tym razem zupa.
WIĘCEJ

Suflet Piotra Błońskiego - numer popisowy

Suflet to nic innego jak tylko "budyń" wymieszany z ubitą z białek pianą i zapiekany w piecu w kokilkach, czyli kamionkowych naczyńkach do zapiekania. Je się go, jeszcze zanim zdąży ostygnąć. Taki czekoladowy patent na deser. Na specjalne okazje.
WIĘCEJ
 

Newsletter

wypisz z newslettera

Zaloguj się

Zapomniałem hasła »