Koło Łowieckie Ostoja
05:41
20:00

20:07
05:41

Kuchnia

Żeniucha na wieczorne zasiadki ze zbiorów mojej mamy. Polędwiczki z dzika na czosnku Słonina mojego Dziadka Olesia Ciasto balowe Asi Kotleciki z "piersi" Maćka K. - szybkie i pyszne Skrzydełka na miodzie Maćka K. Najwyższy czas na Tarninówkę !!! PORTERÓWKA - zawsze wychodzi Dwa klasyki z mojego repertuaru nalewek Creme Brulle Zupa rybna - "Złoty przepis" Piotra Błońskiego Suflet Piotra Błońskiego - numer popisowy

PORTERÓWKA - zawsze wychodzi

Składniki:
3 butelki Portera (koniecznie z Browaru ŻYWIECKIEGO)
1l Spirytusu
9-12 goździków
6-9cm kory cynamonu
6-9cm laski wanilii
1,5 szklanki cukru (lub miodu)
3-6 ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Mieszaninę piwo + cukier (miód) + przyprawy doprowadzić do wrzenia, ale NIE GOTOWAĆ!!! Wlać do spirytusu gorącą mieszaninę i zakorkować butelki. Po tygodniu (nie dłużej) odcedzić i usunąć przyprawy.
Po około trzech tygodniach jest już dobre, a po dłuższym leżakowaniu jeszcze się poprawia.

 
 

Newsletter

wypisz z newslettera

Zaloguj się

Zapomniałem hasła »